Naar inhoud. Begin van de inhoud.

Missie en visie Ligo, Centrum voor Basiseducatie Limino

Onze missie

Ligo, Centrum voor Basiseducatie Limburg Midden-Noord (Ligo Limino) organiseert opleidingen voor kortgeschoolde en/of laaggeletterde volwassenen. De lessen vinden plaats op verschillende locaties in Limburg Midden-Noord. Ligo Limino werkt samen met andere maatschappelijke actoren. Het centrum is uniek en pluralistisch. De opleidingen zijn erkend en gefinancierd door de overheid.

De kerntaak van Ligo Limino is laaggeletterdheid bestrijden. Iedereen heeft recht op leren. Ligo Limino organiseert een breed en flexibel aanbod van cursussen. De cursisten krijgen de mogelijkheid om hun sociale kennis en competenties uit te breiden. Door taal-, reken- en computervaardigheden te verhogen, vergroot de maatschappelijke redzaamheid van de cursisten. Met de geleerde kennis en vaardigheden durven en kunnen cursisten meer deelnemen aan de snel evoluerende samenleving.

Elke cursist heeft eigen vragen en noden. Daarom organiseert Ligo Limino voor iedere cursist een gepast leertraject. Cursisten kunnen op verschillende momenten starten. Iedere cursist wordt permanent begeleid.
Ligo Limino creëert een veilige leeromgeving. Cursisten leren en werken samen in groepen. Ontmoeting en respect voor elkaar is een onderdeel van het leerproces. Bij Ligo Limino leren cursisten wat meteen bruikbaar is in het dagelijks leven.

Het multidisciplinaire team van Ligo Limino is geëngageerd en werkt voortdurend aan vernieuwing en verbetering.

Onze maatschappelijke opdracht

Ligo, Centrum voor Basiseducatie Limino is een pluralistische voorziening voor basisvorming volgens de niveauomschrijving van het decreet volwassenenonderwijs van 15 juni 2007.
Door de toenemende globalisering wordt onze samenleving alsmaar complexer. Het word voor velen steeds moeilijker om zinvol deel te nemen aan de samenleving. Ligo Limino heeft hierin een belangrijke maatschappelijke opdracht.

Ligo Limino beschouwt kortgeschoold en/of laaggeletterd zijn niet als een probleem van de individuele volwassene of van een persoonlijk falen. Het is meestal een gevolg van sociaaleconomische factoren die kunnen leiden tot maatschappelijke ongelijkheid. Ligo Limino wil de vicieuze cirkel van deze maatschappelijke ongelijkheid doorbreken door de cursisten uit te rusten met een aantal basiscompetenties waardoor ze beter in de samenleving kunnen functioneren. We beschouwen dit als onze emancipatorische opdracht ten aanzien van de doelgroep. Het centrum biedt hiervoor een samenhangend geheel van opleidingen aan die cursisten toelaat de nodige basiscompetenties te verwerven noodzakelijk om zich persoonlijk te ontwikkelen en maatschappelijk en/of professioneel te kunnen functioneren.

Ligo Limino behartigt tevens de bredere belangen van de doelgroep. Zij heeft hiertoe een belangrijke signaalfunctie naar de overheid en andere relevante maatschappelijke organisaties.

De doelgroep

De decretale omschrijving
De doelgroep is die groep volwassenen waarvoor de Vlaamse Gemeenschap het noodzakelijk en mogelijk acht bepaalde eindtermen te bereiken. Deze eindtermen zijn geconcretiseerd in de opleidingen die tot de opdracht en bevoegdheid van de basiseducatie behoren.

Prioriteiten
Ligo Limino richt zich in eerste instantie tot die doelgroepen waarbij het maatschappelijk functioneren zoals hoger beschreven het meest in gedrang dreigt te komen en waarbij basisvorming een hefboom kan zijn. Zo waakt het centrum erover dat de aandacht voldoende gericht blijft op de minst geschoolden en de meest sociaal kwetsbare mensen. We denken hierbij o.a. aan diverse kansengroepen.
Het centrum werkt hiervoor nauw samen met partners die deze doelgroep bereiken.
Daarnaast hanteert het centrum een doorverwijzingsbeleid voor kandidaten die niet tot de vooropgestelde doelgroep behoren.

De pedagogische eigenheid

We vertrekken vanuit de verscheidenheid van de deelnemers. Samen met de cursist wordt een leertraject op maat uitgewerkt. Het gaat hierbij om een optimaal leertraject waarbij geen onderscheid wordt gemaakt in de herkomst of het anderstalig of Nederlandstalig zijn van cursisten. Het is de leervraag en leernood die de keuze van het traject bepaalt.
In de realisatie van deze trajecten werken we indien nodig en mogelijk samen met andere partners waarbij we streven naar geïntegreerde trajecten.

We benaderen de cursist vanuit een integrale visie: als lerende en als persoon. Het leren is functioneel en ervaringsgericht en start bij de leefwereld van de cursisten en bij de rol die ze in de samenleving opnemen of willen opnemen. Groepsleren is hierbij het fundament. De cursist wordt zich bewust van de eigen competenties tijdens het leerproces. Dit heeft een gunstige invloed op zijn zelfbeeld en de interactie met anderen. Het vergroten van het zelfvertrouwen en daardoor ook de zelfredzaamheid is een belangrijk doel.

De eigen inbreng van de cursist wordt ten volle benut in het leerproces. Belangrijk is ook dat de cursist leerplezier en succes ervaart. Zo kan het leertraject voortdurend bijgestuurd worden in overleg en kan de cursist eigenaar worden van zijn eigen leren.

Visie op leren

Zelfstandig leren en handelen is het einddoel. Dit zelfstandig handelen situeert zich in een maatschappelijke, professionele of educatieve context.

We kiezen hierbij voor:

Een functionele benadering op maat van de cursist.
Wat cursisten willen leren en nodig hebben (leervragen en leernoden) staat centraal. Daarom kijken we als lesgever naar het kunnen en durven toepassen van het geleerde in hun dagelijkse leven. Wat cursisten leren moet bruikbaar zijn in hun persoonlijke leefomgeving: thuis, op het werk of in een opleiding. De lesgever zoekt actief naar oefenvormen die deze transfer vergemakkelijken.

De competentiebenadering van leren.
De lesgever kijkt naar aanwezige vaardigheden bij de cursist en bouwt hierop verder. We vertrekken van wat cursisten wel al kunnen en focussen ons niet op wat ze niet kunnen. Deze aanpak dient bij te dragen tot een positief maar realistisch zelfbeeld van de cursist en het geloof in de eigen groeimogelijkheden.

De lesgever als coach

De lesgever is een coach die de lerende begeleidt in zijn of haar leerproces. Beide partijen moeten zich betrokken voelen bij de taak en het leerproces.

De coach is geen alleswetende docent maar de mediator en ondersteuner van leerprocessen.
Hij/zij creëert een veilige en krachtige leeromgeving die maximaal aansluit bij de context en doelen van de cursist.
De coach in Ligo Limino staat naast de cursist en werkt in een sfeer van vertrouwen, respect en gelijkwaardigheid tussen lesgever en cursist.

Het blijven vertrouwen in de mogelijkheden van de cursist is een onvoorwaardelijk uitgangspunt. De lesgever kan het functioneringsniveau van de laaggeschoolden alleen verhogen door een positieve houding.

Leertrajectbegeleiding

Leertrajectbegeleiding is een belangrijk onderdeel van de werking. Het gaat hierbij om een permanente begeleiding op maat van elke cursist waarbij na intake en screening in samenspraak met de cursist het leertraject wordt uitgewerkt op maat van de leervragen en -noden en de al aanwezige competenties.
De cursisten worden, rekening houdend met hun leervragen en al verworven competenties, in de voor hen meest geschikte opleiding geplaatst of er wordt nieuw aanbod ontwikkeld.

De trajectbegeleiders hebben naast het plaatsen van cursisten in de juiste groep samen met de lesgevers een opdracht m.b.t. de zorg voor een optimaal leerrendement. In elke regioplaats worden Open Leer Centra (OLC) ingericht waar cursisten uit alle opleidingen van Ligo Limino terecht kunnen voor extra individuele oefening of remediëring.

Visie op evalueren

Ligo, Centrum voor Basiseducatie Limino kiest voor een brede en permanente evaluatie. Het leerproces van de cursist, de ontwikkeling van competenties, vaardigheden en attitudes van de lerende cursist staan hierbij centraal. Het accent ligt op wat de cursist al kan en op zijn vooruitgang in het leerproces. De brede evaluatie is gespreid in de tijd vandaar het begrip permanente evaluatie. De evaluatie vormt een geïntegreerd onderdeel van het onderwijsleerproces en is in overeenstemming met het curriculum en de didactiek in de basiseducatie.

De evaluatie is authentiek en ingebed in een realistische context. De lesgever dient het evaluatiemoment echter wel intentioneel en bewust in te zetten om zo goed mogelijk de voortgang van de cursist te kunnen volgen. Bij de evaluatie worden de cursisten zoveel mogelijk betrokken en is er aandacht voor feedback, voortgangs- en leergesprekken. Ook worden in de mate van het mogelijk en afhankelijk van de opleiding verschillende vormen van brede evaluatie ingezet zoals zelfevaluatie, peerevaluatie, portfolio, observaties…
Brede en permanente evaluatie helpt de lesgever om zijn didactische aanpak in vraag te stellen en bij te sturen en tijdig te ontdekken waar de cursist het moeilijk mee heeft.

Waarden en normen

In Ligo Limino komen mensen uit verschillende landen, verschillende culturen en met verschillende geloofsovertuigingen samen. We respecteren de persoonlijke overtuiging en leefwijze van iedereen. De beginselen op het gebied van de rechten van de mens worden in het geheel van de werking geëerbiedigd. We behandelen iedereen gelijkwaardig en met respect. In het centrum maken we geen onderscheid op basis van herkomst, geslacht of seksuele geaardheid.
Zowel de samenstelling van de groepen als het leren in groep, het luisteren naar elkaar, het samenwerken en het ons houden aan de gemaakte afspraken zorgen voor een concrete vertaling van onze waarden en normen.

Ligo Limino: een lerende organisatie

Ligo, Centrum voor Basiseducatie Limino is een lerende organisatie die zichzelf voortdurend evalueert en verbetert. Een flexibele opstelling om in te kunnen spelen op vernieuwingen en evoluties is een belangrijk uitgangspunt. Het centrum vindt een multidisciplinair team een belangrijke meerwaarde. Verschillen in de opleidingen en ervaringen van medewerkers kunnen een bijdrage leveren tot de uitbouw van onze werking.
Om onze doelstellingen te bereiken werkt het centrum met enthousiaste, betrokken, deskundige en gemotiveerde medewerkers. Zij werken zelfstandig maar steeds binnen een team. Het centrum zorgt ervoor dat alle werknemers de nodige ondersteuning en vorming krijgen om de noodzakelijke competenties te verwerven of persoonlijk te kunnen groeien binnen hun taakomschrijving.
Voor nieuwe medewerkers wordt een traject van aanvangsbegeleiding uitgewerkt. Er is aandacht voor voldoende feedback over het functioneren, steeds in het kader van begeleiding, remediëring en evaluatie.

Het centrum zorgt voor een veilige werkplaats waar de nodige ruimte, IT en andere technische uitrusting aanwezig is om de taak goed uit te voeren. Het centrum zorgt voor het goed functioneren van de uitrusting.

De organisatiestructuur

Ligo Limino heeft een organisatiestructuur uitgebouwd om met maximale slagkracht “gepast te kunnen inspelen op de gevraagde hervormingen en externe evoluties en de kwaliteit en effectiviteit van de dienstverlening verder te verbeteren”.

Empowermentcultuur
Een kernbegrip in het nieuwe organisatiemodel is de empowermentcultuur. Medewerkers zullen vanuit een duidelijke resultaatsverwachting (zowel kwantitatief als kwalitatief) zelfstandig leren functioneren. Hiervoor wordt een oplossingsgericht coaching systeem uitgebouwd. Iedereen neemt hierbij de maximale verantwoordelijkheid op en handelt binnen het afgesproken kader.

Kwaliteitszorg

Het streven naar een betere kwaliteit van onze dienstverlening op alle niveaus is een rode draad in onze hele werking. Hiertoe worden de nodige verbeterprojecten uitgevoerd. We zorgen hierbij op een planmatige wijze voor een verbetering van onze werking (Plan Do Check Act -model).
In kader van deze integrale kwaliteitszorg wordt gewerkt met een beleidsplan waarin de te realiseren verbeterprojecten zijn opgenomen.