Wat kan jij doen?
Laaggeletterdheid aanpakken doen we samen. Daar hebben we ook jou voor nodig. Lees hier wat je kan doen om laaggeletterden in jouw omgeving te helpen.
Herken de signalen
Veel mensen doen er alles aan om laaggeletterdheid te verbergen. Wees dus alert op signalen, zoals bijvoorbeeld het vermijden van lees- en schrijfsituaties, moeite met het lezen van uurroosters of moeite met computers…
Lees meerBespreek het in een veilige sfeer
Laaggeletterdheid is een taboe. Er zit vaak schaamte, frustratie en verdriet op. Het is belangrijk het gesprek hierover aan te gaan, op een doordachte en veilige manier. We geven je graag wat tips mee…
Tips om het bespreekbaar te makenWees toegankelijk
Zorg dat mensen zowel digitaal, telefonisch als fysiek bij jou terecht kunnen. Toets de toegankelijkheid van je dienstverlening af bij kwetsbare doelgroepen en zorg dat mensen feedback kunnen geven over de toegankelijkheid van je dienstverlening.
Communiceer helder
Eigenlijk heeft iedereen een voorkeur voor klare taal, maar laaggeletterden zeker. Gebruik die principes dus in je gesproken en geschreven taal. Daar wordt iedereen beter van.
7 tips over klare taalVertel over mogelijkheden
“Je kan nog altijd leren!” Vertel dat er cursussen voor volwassenen bestaan en dat die vaak gratis zijn. Het helpt ook te vertellen hoe er gewerkt wordt: in kleine groep, functioneel, aan eigen tempo, anders dan de school van vroeger…
Wil je meer weten?
Er is heel wat onderzoek gedaan over laaggeletterdheid en over het belang van klare taal.
Over laaggeletterdheid
- Verschillende onderzoeken vind je hier terug op de site van het departement onderwijs van de Vlaamse overheid
Over klare taal