BENO Oostende kookt uit eigen land

BENO Oostende kookt uit eigen land
Het onderwijsproject BENO in Oostende biedt anderstalige jongeren de kans om hun toekomst vorm te geven. Naast lessen Nederlands, wiskunde en ICT maken ze kennis met verschillende opleidingen om hun talenten te ontdekken. Dit schooljaar nemen 16 jongeren uit Afghanistan, Somalië, Eritrea, Jemen en Armenië deel. Dankzij samenwerkingen met VDAB, CVO Scala en cvo Miras verkennen ze opleidingen in zorg, bouw, techniek en horeca, terwijl CBE Ligo Brugge-Oostende-Westhoek hen ondersteunt in hun algemene vaardigheden en voorbereiding op een opleiding of job.
In de opleiding Horeca met CVO Scala in de keuken van VDAB Oostende leerden de jongeren recepten lezen, ingrediënten correct afwegen en verschillende snijtechnieken toepassen. Ze oefenden basistechnieken en ontdekten zo de basis van het werken in een professionele keuken. Ze maakten soep, pizza en lasagne en leerden ook koekjes en andere desserts bakken.
Als afsluit van deze opleiding kookten ze gerechten uit hun thuislanden. We gingen op een culinaire wereldreis! Op het menu stonden onder andere Kabuli Pulao, Bolani en Dashi uit Afghanistan en Somalische samosa’s. De twee cursisten uit Armenië en Jemen maken pizza zoals ze het in de opleiding geleerd hebben. Daarnaast bereidden de BENO-jongeren ook nog andere traditionele gerechten, waarbij ze met trots hun eetcultuur deelden met elkaar en hun begeleiders. Tijdens dit afsluitmoment kwamen ook diverse partners langs, waaronder de nieuwe schepen van Onderwijs, om het belang van dit initiatief te onderstrepen.
Dit project is mogelijk gemaakt door een mooie samenwerking van de volgende partijen: CBE Ligo Brugge-Oostende-Westhoek, stad Oostende, VDAB, CVO Scala, CVO Miras en AgII.