Naar inhoud. Begin van de inhoud.

Inspirerende avond ‘Hou de gezondheidszorg duidelijk’.

aanwezigen op de inspiratiemarkt

Inspirerende avond ‘Hou de gezondheidszorg duidelijk’.

aanwezigen op de inspiratiemarkt

In het kader van de Week van de Geletterdheid organiseerden Stad Kortrijk, Centrum voor Basiseducatie Ligo en azgroeninge op woensdag 18 september een inspiratieavond voor zorgverstrekkers: “Hou de gezondheidszorg duidelijk! Werken aan toegankelijkheid en begrijpbaarheid van de gezondheidszorg.” 

Geletterdheid is een essentiële vaardigheid om toegang te krijgen tot kwaliteitsvolle zorg. Maar liefst 1 op de 7 Vlamingen heeft moeite met lezen, schrijven of digitale vaardigheden, wat een directe impact heeft op hun gezondheid en welzijn. Laaggeletterde volwassenen hebben vaak moeite om medische informatie te begrijpen en kunnen daardoor minder snel de juiste zorg krijgen of medisch advies opvolgen.

Het is daarom van groot belang om zorg toegankelijker en duidelijker te maken. Zorgverleners spelen een cruciale rol in het overbruggen van deze kloof. Door gebruik te maken van eenvoudige taal, visuele hulpmiddelen en door meer aandacht te besteden aan culturele gevoeligheden, kunnen zorgverstrekkers ervoor zorgen dat álle patiënten de zorg krijgen die ze nodig hebben. Dit draagt niet alleen bij aan een betere patiëntervaring, maar ook aan een betere gezondheid voor de samenleving als geheel.

Inleidende voorbeelden tijdens plenair deel

Tijdens het gemeenschappelijke deel kregen zorgprofessionals praktische handvaten aangereikt om de communicatie met laaggeletterde patiënten te verbeteren, met concrete voorbeelden en tips die ze meteen kunnen toepassen in hun dagelijkse praktijk.

Zo zorgde het project ‘Vinger aan de pols’ voor sterke getuigenissen die het belang van duidelijke communicatie tonen. Door niet te gooien met Latijnse woorden of moeilijke termen, zorg je dat de patiënt zich geen extra zorgen dient te maken na de consultatie. Lees meer over het project en hun beleidsaanbevelingen.

De provincie West-Vlaanderen kwam de FACT app voorstellen, een tool die gemakkelijk kan gebruikt worden in de gezondheidszorg. De app bevat naast gerichte vertalingen, ook audio (ingesproken door native speakers) en zoveel mogelijk ook een ondersteunende illustratie. Je kan zoeken, favorieten instellen en logische reeksen gaan oefenen. Lees hier meer over de app.

az groeninge stond stil bij alle processen die zij doorlopen om hun steentje bij te dragen. Hun project ‘Heerlijk Helder Hospitaal: informatie over de opname van een kind in het ziekenhuis’ werd onlangs uitgeroepen tot winnaar van de Taalunie Zorgtaalprijs 2024.

Het algemene deel werd afgesloten met een korte infosessie Klare Taal door Ligo Midden- en Zuid- West-Vlaanderen. We kregen enkele sterke voorbeelden uit moeilijke teksten van ziekenhuizen die hertaald werden volgens de tips om duidelijke, Klare taal te schrijven.

 

inspiratiemarkt en netwerken

Afsluiten deden we met een netwerkmoment, waar ook inspiratie kon opgedaan worden bij verschillende andere partners.
Deelnemers waren onder andere:

Tevreden deelnemers

Zeer bruikbare info. Dit onderwerp wordt zeer vaak over het hoofd gezien. En steeds meer mensen krijgen informatie in vaktermen naar hun hoofd geslingerd, of mensen begrijpen niet volledig welke handelingen te doen om terugbetalingen te krijgen waardoor mensen vaak in financieel kwetsbare situaties terecht komen.

 

heerlijk helder hospitaal
Waarom Klare Taal gebruiken?
Simen zegt bedankt om te komen