Naar inhoud. Begin van de inhoud.

Ook volwassenen gaan op 1 september terug naar school

NT1 in Oostende

Ook volwassenen gaan op 1 september terug naar school

Niet alleen kinderen en jongeren hebben op 1 september hun eerste schooldag.  Ook Annick (67) uit Brugge, Brigitte (56) uit Sint-Andries en An (55) uit Loppem gaan terug naar school om beter te leren lezen en schrijven. 

Niet alleen kinderen en jongeren hebben op 1 september hun eerste schooldag.  Ook Annick (67) uit Brugge, Brigitte (56) uit Sint-Andries en An (55) uit Loppem gaan terug naar school om beter te leren lezen en schrijven

Bij Ligo, Centrum voor Basiseducatie Brugge-Oostende-Westhoek starten dit schooljaar meer dan 3500 volwassenen. Daar volgen ze één van de vele cursussen Nederlands, Engels, Frans, ICT, rekenen, rijbewijs of maatschappelijke oriëntatie

Ligo verwelkomt volwassenen die niet lang naar school gingen. De cursisten hebben maximaal een diploma beroepssecundair onderwijs.  

Annick Willem, 67 jaar, cursist uit Brugge:

“Ik ga terug naar school om bij te leren. Lezen en schrijven is voor mij niet gemakkelijk. Als kind heb ik medische problemen gehad. Op school leren we over het nieuwe bussenplan. Dit is niet gemakkelijk voor mij. Ik start ook met de rekenles, want aan de kassa weet ik nooit hoeveel ik zal moeten betalen. Ik kom graag naar de les, want zo leer ik ook andere mensen kennen.”

 

Brigitte Vantorre, 56 jaar, cursist uit Sint-Andries:

Kranten of boekjes lezen is niet gemakkelijk voor me. Ik volgde eerst smartphoneles van Ligo in Uze Plekke. Tijdens die lessen nodigde een lerares me uit om naar de Nederlandse les te komen. Vroeger had ik vaak het gevoel dat ik er niet bij hoorde. Daarom was ik onzeker. Bij Ligo voel ik mij op mijn gemak. Ze gebruiken geen moeilijke woorden en helpen me stap voor stap.”

 

An Van Daele, 55 jaar, cursist uit Loppem:

“Als ik een factuur krijg, moet ik altijd aan de bankbediende vragen om me te helpen. Ik denk dat ik fouten zal schrijven in de overschrijving. Op school leer ik nu beter lezen en schrijven, werken met de smartphone en de computer. Als kind heb ik dit nooit goed kunnen leren.”

 

Xantha Vansteenkiste, Algemeen Directeur vult aan: “Wij geven lessen in basiscompetenties aan laaggeletterde volwassenen. 1 op 7 Vlamingen heeft het moeilijk met lezen, schrijven, rekenen en digitale vaardigheden. Een schoolrapport lezen, betalen met de telefoon of formulieren invullen voor het werk is voor deze mensen niet evident.  Wij ondersteunen onze cursisten zodat ze sterker staan in de rollen die zij opnemen in hun dagelijkse leven: als consument, als burger, als ouder, als werkzoekende of als werknemer.  Zo kunnen zij hun kansen in de sterk veranderende, gedigitaliseerde samenleving vergroten en volwaardig blijven participeren.”

Ligo is dé leerpartner in basiscompetenties. Met leertrajecten op maat ondersteunt Ligo laaggeletterde volwassenen op vlak van communicatieve, numerieke en digitale vaardigheden. Iets voor jou? Bekijk de cursussen op ligo-regiobow.be of bel naar 050/34.15.15 voor meer informatie.