Op stap met Ensor in Ligo
Op stap met Ensor in Ligo
Je kan dit jaar niet naast Ensor kijken in Oostende. Ook in Ligo Oostende wordt de kunstenaar niet vergeten. De Ensorwerkgroep van Ligo wil elke cursist laten kennismaken met kunst en specifiek de werken van James Ensor. Als kers op de taart is er vanaf 1 mei een fototentoonstelling in de turnzaal van de Albertschool.
Ligo Oostende gaat op verschillende manieren aan de slag met James Ensor. Een centraal element is de Ensorhoek, te vinden in de grote hal van de Albertschool. Er hangen verschillende replica’s van Ensors bekendste werken, alsook een tafel geïnspireerd door zijn stillevens. Maar het gaat verder dan alleen kijken. Met behulp van QR-codes worden cursisten aangemoedigd om de verhalen achter de werken te ontdekken. Zo leren ze zowel Ensor als de kunstwerken beter kennen.
Daarnaast worden de studenten betrokken bij diverse activiteiten, variërend van wandelingen tot creatieve sessies, allemaal gericht op het verkennen en begrijpen van Ensor. Daarnaast werd er ook materiaal ontwikkeld om te gebruiken in de klas, van werkboekjes tot puzzels.
Een bijzonder hoogtepunt is de tentoonstelling die momenteel volop in opbouw is, waarin Poolreizigers Mike Louagie en Lien De Ruyck centraal staan. Zij vertellen een verhaal van wereldreizigers in een omgeving waar verschillende culturen samenkomen. Door de link te leggen tussen verleden, heden en toekomst, bieden ze een unieke kijk op de betekenis van Ensor en zijn werk in de moderne wereld. De tentoonstelling loopt van 1 mei 2024 tot 16 juni 2024 en is steeds te bezoeken in het weekend en op feest- en brugdagen. Op dinsdag 30 april om 16u is er een persmoment.
Mike vertelt:
‘Een vriend die verbonden is aan Theater aan Zee moedigde ons aan om deel te nemen aan een wedstrijd van stad Oostende ter gelegenheid van het Ensorjaar. Tijdens een lange wereldreis las ik een boek over Adrien de Gerlache, een trots Oostendenaar en Antarctisch avonturier. Samen met Lien zagen we de kans om zijn verhaal te vertellen en parallellen te trekken met onze eigen reiservaringen. Zo ontstond het concept voor ons project, dat we uitgewerkt hebben net voor we inscheepten voor expeditie naar Antartica.’
‘De locatie, de voormalige Albertschool, is niet toevallig gekozen. Door een tip van Wim van Severen (de intendant van het Ensorjaar), kwamen we bij deze unieke locatie uit. Deze school is voor veel Oostendenaars geen onbekende en heeft een rijke geschiedenis waar velen herinneringen aan koesteren.’
Voor Mike en Lien sloot de educatieve missie van Ligo naadloos aan bij hun eigen streven om niet alleen kunst te tonen, maar ook betekenisvolle verhalen te delen. De diverse culturele achtergronden van cursisten, de prachtige Belle Epoque stijl van het gebouw en de nabijheid van symbolische locaties zoals de haven en de Mercator voegen een extra dimensie toe aan de ervaring. Het feit dat de Mercator zo dichtbij ligt, maakt het alleen nog maar mooier. Niemand minder dan De Gerlache, de Antarctische ontdekkingsreiziger die Mike inspireerde, ontwierp de Mercator. Een betere match voor hun project hadden ze zich niet kunnen voorstellen.