Naar inhoud. Begin van de inhoud.

Anderstalige nieuwkomers aan de slag in de zorgsector dankzij ZoWe verpleegkunde en Ligo

Anderstalige nieuwkomers aan de slag in de zorgsector dankzij ZoWe verpleegkunde en Ligo

De zorgsector vraagt al jaren om extra jobkrachten, maar vacatures raken niet ingevuld.  Nieuwkomers tonen vaak interesse in deze jobs, maar voldoen vaak nog niet aan de arbeidsvoorwaarden. Daarom sloegen Ligo, Centrum voor Basiseducatie en ZoWe verpleegkunde de handen in elkaar. 

Het opleidingscentrum ZoWe verpleegkunde organiseert een opleiding graduaat verpleegkunde.  Ligo ondersteunt de studenten van ZoWe verpleegkunde op vlak van communicatieve vaardigheden. Dit zowel in de campussen van Brugge en Oostende.

 

 Kathy Van Tieghem, communicatieverantwoordelijke ZoWe verpleegkunde

“Bij ZoWe verpleegkunde zijn er wel wat anderstalige studenten. We zien heel wat potentieel bij deze studenten, maar vaak ervaren ze problemen met taal en communicatie. Daarom gingen we samenwerken met Ligo. De betrokkenheid en gedragenheid is groot bij beide partners. ZoWe verpleegkunde integreert deze lessen in het programma van de studenten. De Ligo-lessen tellen bijvoorbeeld mee als stage-uren en zijn zeer functioneel. Ligo kijkt naar de leervragen van de studenten en maakt hen sterker in functie van hun lessen, op stage, en later in hun job.”

 

Christine Vercruyce, lesgever ZoWe verpleegkunde

“Hoe fijn is het voor studenten om extra taalondersteuning te krijgen van experts! Elke donderdag zie ik de studenten, die zich hiervoor inschreven, gedreven naar de les van Ligo gaan. Met de mensen van Ligo vonden we een partner die, net als ons, wil zoeken naar hoe we het beste antwoord geven op taalnoden van onze anderstalige studenten. Overleg gebeurt in alle openheid. We zitten regelmatig samen om te evalueren en bij te sturen. In campus Brugge en in Oostende gaan per module 30 uur ondersteuning Nederlands door. Het gaat om spreekdurf en verbetering, het gaat om spelling en geschreven taal. De studenten kunnen zelf aangeven waar hun noden het grootst zijn, de Ligo-lesgever geeft lessen op maat.”

 

Edith Vandromme, lesgever van Ligo: 

“Het Nederlands van de studenten is vaak een struikelblok om aan de slag te gaan in de zorgsector. Daarom werken we aan de taal. We doen spreekoefeningen, focussen op schrijven en spelling voor hun stageverslagen en werken aan de essentiële grammatica. 

Maar evengoed, en misschien wel belangrijker, werken we rond communicatie. Als anderstalige ben je soms afgeremd om te spreken, omdat je bang bent om fouten te maken, of begrijp je niet alles goed. Daarom werken we tijdens de lessen rond spreekdurf. 

  • Hoe sla je een informeel babbeltje met een rusthuisbewoner?
  • Hoe ga je om met feedback of kritiek tijdens je stage?
  • Hoe gaan we om met het dialect, dat voor de studenten een extra taal is?
  • Hoe zeg je dat je iets niet begrijpt?

De cursisten vinden deze lessen een zeer grote meerwaarde.”

Fatoumata Balde, 27 jaar, cursist bij ZoWe verpleegkunde in Brugge. 

“Ik ben Fatoumata Balde en ik woon al bijna 7 jaar in België. Het is mijn passie om anderen te helpen en voor mensen te zorgen. Vooral oudere mensen wil ik helpen. Tijdens de lessen van Ligo leren we correct Nederlands schrijven en spreken. Het helpt bij het opbouwen van ons vertrouwen. We mogen fouten maken in de les, dit is leuk. We schamen ons hier niet voor. Het is goed dat we worden begeleid.”

 

Joanna Kujawa , 44  jaar, cursist bij ZoWe verpleegkunde in Oostende:

“Ik ben Joanna. Ik kom uit Polen. Ik woon al een tijdje in België. Ik volg de cursus omdat ik beter wil communiceren met mensen. Ik vind dat belangrijk in het dagelijkse leven. De ondersteuning van Ligo heeft me enorm geholpen. Vooral spreken was een probleem voor mij. Ik heb nu geleerd om goede zinnen te maken en ik ken de grammaticaregels beter. Ik voel dat ik elke les een beetje beter Nederlands spreek en in de toekomst zal het veel gemakkelijker zijn.”

 

De cursisten en beide partners zijn heel positief over het project. 

Volgend schooljaar wordt het dan ook verdergezet