Naar inhoud. Begin van de inhoud.

Vandaag is het Pi-dag

Vandaag is het Pi-dag

Als je de omtrek van een cirkel meet en deze deelt door de diameter, dan krijg je het getal 3,14. Dat getal kreeg de naam ‘pi’. Je komt het getal vaak tegen in het dagelijkse leven. Bijvoorbeeld bij het meten van een boorgat of de banden van een fiets.

In Amerika noteren ze 14 maart als ‘3/14’. Daarom is het vandaag ‘Pi’ dag. De ideale gelegenheid om in te zoomen op gecijferdheid. Want rekenen zit in ons dagelijks leven verweven. Met Ligo zetten we ook uitgebreid op gecijferdheid in. Ervaren collega’s Marijke en Greta geven wat meer uitleg bij het begrip gecijferdheid.

Wat versta je onder gecijferdheid?

Greta: Gecijferdheid wordt vaak begrepen als het beheersen van schoolse wiskundige basiskennis en rekenvaardigheden. Het gaat echter ook over omgaan met getallen, data, grafieken, tabellen en diagrammen die je in het dagelijkse leven tegenkomt. Denk bijvoorbeeld aan kloklezen, budgetteren, het lezen van een factuur of de tabel met busuren.

Marijke: Je gebruikt numerieke gegevens veel vaker dan je denkt: prijzen vergelijken in de winkel, vertrektijden zoeken en een ticket kopen, uitrekenen hoeveel ingrediënten je nodig hebt voor een bepaald recept.

Hoe merk je dat iemand laaggecijferd is?

Greta: Mensen vinden vaak slimme manieren om hun moeilijkheden te verbergen. Ze laten bijvoorbeeld iemand anders de rekening nakijken of ze vermijden situaties waarin ze met getallen moeten werken. Laaggecijferdheid wordt pas zichtbaar als iemand moeite heeft met budgetteren, facturen begrijpen, afstanden inschatten of …

Marijke: Je ontdekt dit door te doen en te observeren. Wanneer iemand niet begrijpt hoelang een taak duurt of het correct gebruiken van een maatbeker in de keuken, altijd te laat of te vroeg komt of het begrijpen van kortingen in reclamefolders en het vergelijken van prijzen.

Hoe kan je oefenkansen integreren in je activiteiten?

Greta: Het hoeft niet ingewikkeld te zijn. Tijdens een kookactiviteit berekenen we de benodigde hoeveelheden. In een fietsatelier oefenen we op bandenmaten en spanning. Samen uitstappen plannen – zoals een dag aan zee – biedt oefenkansen. Hoeveel kost het? Hoe laat vertrekken we? Hoeveel kilometer leggen we af?

Marijke: Tijdens een koffieproeverij lieten we deelnemers berekenen hoeveel tijd ze nodig hadden om alles klaar te zetten. We lieten hen afspraken maken: wie maakt reclame in welke klassen? Hoe organiseren we de afwas, wie doet welke shift? Dit hielp hen bij het plannen en inschatten van taken. Een boodschappenlijst maken en het bedrag inschatten zijn waardevolle oefeningen. Kleine uitdagingen geven al heel wat oefenkansen.

Welke tips heb je om aandacht te geven aan numerieke vaardigheden?

Greta: Stel gerichte vragen en laat mensen zelf inschatten en uitrekenen. Laat hen zelf meten hoeveel liter er in een fles kan of hoe je de prijs per kilo berekent. Digitale tools zoals een rekenmachine op de smartphone kunnen helpen. Ook dat is voor velen nog moeilijk.

Marijke: Eenvoudig beginnen! Stel vragen maar geef nog geen antwoorden. Help hen om stap voor stap inzicht te krijgen. Zoek het niet te ver. In elke organisatie zijn er oefenkansen genoeg.

Kan je hier voorbeelden van geven?

Greta: Door in te zetten op praktische oefenkansen binnen de werking. Mee het buurtfeest helpen organiseren: hoeveel tafels en stoelen zijn nodig, hoeveel kost de catering? Of bij de voorbereiding van een fietstocht de tijd en de afstand bepalen. Mensen vinden het vaak fantastisch om een route te leren plannen.

Marijke: Vrijwilligerswerk is een goede manier om mensen in een informele setting te laten oefenen en groeien met rekenen en plannen. Samen kijken met de mensen waar ze tegenaan lopen en hen ondersteunen zonder te overrompelen. Probeer zaken uit. Toon hoe jij het doet.

Heb je vragen of zoek je inspiratie? Onze collega’s helpen je met plezier verder! Stuur een mail naar greta.louwyck@ligo-antwerpen.be